Anar a: Menú de secció | Menú principal | Peu | Inici de la pàgina


La finestra: Pere Calders

Fa cent anys que van néixer, tots tres a Barcelona, tres grans escriptors catalans: Joan Sales, Avel·lí Artís Gener (Tísner) i Pere Calders.

Aquests tres escriptors tenien també en comú que van ser tres lluitadors valents, que l’any 1939, com a conseqüència del resultat de la Guerra civil, van haver de fugir i van passar uns quants anys exiliats a Mèxic, fins que van decidir tornar, perquè comprenien que era aquí on eren necessaris, on podien ser útils al nostre país.

Nosaltres, avui, us parlarem sobretot de Pere Calders, entre altres raons perquè va ser un col·laborador molt estimat de la nostra revista.

Què va escriure?

L’obra literària de Pere Calders és bàsicament narrativa, és a dir, formada per novel·les i contes o narracions breus. I és sobretot com a contista que té un lloc excepcional en la nostra literatura. És considerat, unànimement, un dels millors contistes catalans de tots els temps, un narrador de categoria realment universal.

Pere Calders ja es va donar a conèixer com a narrador (també era dibuixant) quan era molt jove, abans de la guerra, però va ser l’any 1955, amb la publicació del recull de contes Cròniques de la veritat oculta, amb el qual, de Mèxic estant, havia guanyat el premi Víctor Català, que es va consagrar com un narrador de primera. No va trigar a publicar altres reculls de narracions, com les que formen el recull Gent de l’alta vall, que són realment magnífiques, i la novel·la curta Aquí descansa Nevares, que van acabar de refermar el seu prestigi literari.

Una imatge de l’entrevista que li vam fer a Cavall Fort el 1989 i un fragment del còmic Primera part d’Andrade Maciel, basat en una narració seva.

Com són les seves narracions?

Les narracions de Pere Calders es basen sovint en l’aparició d’un fet imprevist, estrany, insòlit, que la raó rebutja però que obliga els personatges a actuar en conseqüència, d’una manera totalment lògica encara que sigui a causa d’uns fets que no són gens lògics. I ho fan sense truculències, com si fossin uns éssers de la vida real i no els protagonistes d’un relat fantasiós i imaginari. El resultat és una esplèndida superposició de realitat i de fantasia, que l’autor descriu amb un gran sentit de la ironia, una ironia benigna i cordial, sense crueltat, amb una gran pietat pels seus personatges, especialment quan són víctimes d’una sort adversa.

Pere Calders i Mèxic

També cal destacar, entre els motius d'inspiració de Pere Calders, els que li va proporcionar la convivència durant més de vint anys amb el poble mexicà. Calders, un gran observador, va saber captar i descriure magistralment la manera de ser, els impulsos i els sentiments d'aquell poble, de la seva ànima, en què té una gran influència, a vegades obscura, la força de la raça. "La Verge de les vies", una de les narracions ambientades a Mèxic del recull Gent de l'alta vall, és un conte extraordinari de debò, una autèntica obra mestra de la narració breu.

"A més de ser un gran escriptor, Calders era una persona senzilla i amb molt sentit de l’humor. Fixeu-vos en aquesta foto seva. Que divertida! (Portada de Tots els contes, La Butxaca, 2008.)

Pere Calders i Cavall Fort

Pere Calders va tornar de Mèxic l'any 1963 i, ja instal·lat aquí, va continuar la seva obra narrativa i, a més, va col·laborar assíduament a la premsa catalana. I va ser el mateix 1963 que va escriure el primer dels seus contes per a Cavall Fort. Era un conte que es deia "En començar el dia" i va sortir publicat al nostre número 19, il·lustrat per Datsira, un dels nostres il·lustradors habituals d'aquella època. En aquest conte, Calders ens explica la història d'un nen que s'inventa una paraula, la paraula antaviana, per a la qual pensa tota una colla de significats poètics i imaginatius.

Aquesta paraula després va esdevenir famosa, perquè era el títol que van donar a un gran muntatge teatral de Dagoll Dagom, basat en els contes de Pere Calders.

Una escena del màgic i poètic espectacle Antaviana (1978), de Dagoll Dagom, inspirat en el conte En començar el dia.

I va ser durant molt anys que Calders va col·laborar a Cavall Fort amb els seus contes. Recordem, només, un altre conte extraordinari que es deia "La finestra", publicat al número 75, il·lustrat per Jordi Alumà, i també "Els nens voladors", que va aparèixer al número 50, amb dibuixos de Roser Agell, i que avui podeu tornar a llegir en aquest número que teniu a les mans.

L’any 1986 Pere Calders va ser guardonat, amb tots els mereixements, amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, instituït i dotat per l’entitat Òmnium Cultural. Això va motivar que li féssim una entrevista que va aparèixer al número  575 de Cavall Fort, amb un retrat seu amb aquesta dedicatòria “‘Cavall Fort’ m’ha fet companyia durant anys. Ara en fa als meus néts, que l’esperen amb il·lusió i profit. Són motius per a una profunda reconeixença que em plau d’expressar de tot cor”. I al cap d’un mes, en el número 577/578, apareixia, amb la seva autorització i la seva aprovació, la historieta “Primera part d’Andrade Maciel”, realitzada pel nostre dibuixant Marc Mateu, amb un guió sobre un relat d’una gran força èpica que forma part del recull, ja esmentat, Gent de l’alta vall, i, sens dubte, el primer còmic basat en una narració de Pere Calders.

El nostre amic

Pere Calders era una persona senzilla, cordial, de tracte agradable. Era també un home d’una gran integritat moral, de conviccions cíviques i patriòtiques insubornables, de pedra picada. No tenia pretensions de cap mena. En una entrevista que li vam fer l’any 1989 (Cavall Fort número 641/642), ens deia: “Escric sempre amb el Fabra [el Diccionari de Pompeu Fabra] al costat, procurant no fer faltes de gramàtica ni usar formes incorrectes de llenguatge.“ Va escriure també algunes novel·les, com L’ombra de l’atzavara, ambientada a Mèxic, que va guanyar el premi Sant Jordi l’any 1962. El nostre amic i gran escriptor es va morir l’any 1994. Es deia Pere Calders i Rossinyol.

Text: ALBERT JANÉ

Portada del número 1203
Sumari 1203

Setembre de 2012

Portada: LLUÍS ALBERT ARRUFAT


 • 2 Cresques
 • 4 Ot, el bruixot
  Alfons Delmar
 • 5 La finestra
  Cent anys de l'escriptor Pere Calders
 • 8 Melusina
 • 10 Zig i Zag
 • 11 Parker i Badger
 • 12 El calaix del doctor Cirera
 • 14 L'article de butxaca
  El fòrum
 • 15 Tot l'any de festa !
 • 16 El conte
  Els nens voladors
 • 20 La natura
  Els bolets
 • 24 Anem amb bicicleta
  Per la riba del riu Segre
 • 26 El Dog i el Muix
 • 27 Els encants
 • 28 Les aventures de Roc Roca
  El flascó misteriós
 • 32 Tria i remena
 • 34 El concurs
 • 36 Pesquis i Baliga

Anar a: Menú de secció | Menú principal | Peu | Inici de la pàgina